פורסם ב-ynet, לכתבה המקורית לחץ כאן
רבים מאיתנו חוששים מפני עלייה בכמות הכולסטרול בדם, שעלולה לגרום לתחלואה לבבית. אבל יש מאכלים שעל אף היותם עשירים בכולסטרול מכילים רכיבי תזונה בריאים וחשובים שכדאי לשלב בתזונה היומיומית שלנו.
לרוב מומלץ להימנע ממאכלים שמכילים כמויות גבוהות של כולסטרול מחשש לפגיעה בבריאות, אך מסתבר שישנם מאכלים שעל אף רמות הכולסטרול הגבוהות שבהם, הם אינם מזיקים לבריאות ואפילו מועילים.
הנה 5 המאכלים שעתירים בכולסטרול אך גם מזינים:
1 ביצים
הביצים מספקות מנת חלבון עם ערך תזונתי רב. הן אכן עתירות בכולסטרול, בביצה גדולה יש כ-211 מיליגרם של כולסטרול, עובדה שגורמת לרבים לחשוש מצריכת ביצים. אך מחקרים מראים שביצים אמנם עתירות בכולסטרול אך הן אינן מעלות את ה-LDL, "הכולסטרול הרע", שמקושר עם עלייה בתחלואה לבבית. ביצים עשירות בחלבון איכותי ובוויטמינים: ויטמני B, סלניום וויטמין A. מחקרים מצאו שאכילה של 2 ביצים ביום בטוחה לאוכלוסייה הבריאה.
2 פירות ים
Getty Images
רוב פירות הים דלים בקלוריות ובשומן, חלק מהם מכילים כולסטרול, אך רמת השומן הרווי בהם נמוכה בהרבה, עובדה שמורידה את הסיכון הבריאותי. בנוסף לכך, הם מכילים אומגה 3 וויטמינים ומינרלים רבים: אבץ, מגנזיום ויוד.
לכן, אם אתם אוהבים פירות ים אתם יכולים לשלב אותם בתפריט, העדיפו מנה שאינה מטוגנת וללא רטבים שמנים ודאגו לגיוון מנות החלבון בתפריט. בישראל אין המלצה לכמות מומלצת של צריכת פירות ים לפי ההמלצה הקנדית.
3 שמן קוקוס
Getty Images
שמן הקוקוס עלה לכותרות בתחילת שנות האלפיים בטענה שבגלל הרכב חומצות השומן שלו אינו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ובעל יתרונות בריאותיים רבים אך בקרב הקהילה המדעית ידוע ששמן קוקוס מעלה את כולסטרול ה-LDL בגוף.
עם זאת, אנשים שאינם בעלי נטייה לכולסטרול גבוה או לתחלואה לבבית בהחלט יכולים לשלב אותו בכמות מתונה בתזונה. דוגמא טובה לשילוב כזה היא הכנת עוגיות ביתיות שבהן שמן הקוקוס יחליף את המרגרינה או החמאה.
4 טיגון קצר
Getty Images
טיגון בשמן עמוק אכן מעלה את הסיכון לתחלואה לבבית בגלל התרכובות הרעילות שעלולות להיווצר בו, אך בטיגון קצר, כמו שנדרש להכנת חביתה למשל, אין חשש להיווצרות תרכובות רעילות.
לכן ניתן לגוון את התפריט ולשלב מאכלים שדורשים טיגון קצר: ירקות מוקפצים, מנת עוף או טופו מוקפץ וביצה מטוגנת.
5 סרדינים
Getty Images