נעמה ליאון דיאטנית קלינית
  • בית
  • תוכניות תזונה
    • מייק-אובר תזונתי לירידה במשקל
    • תוכנית הסמול התזונתי
    • תוכנית הלווי התזונתי למתאמנים
    • לווי תזונתי למנותחי קיצור קיבה
  • המלצות
  • סדנאות והרצאות בחברות
  • תקשורת
  • הסיפור שלי
  • יצירת קשר
  • בית
  • תוכניות תזונה
    • מייק-אובר תזונתי לירידה במשקל
    • תוכנית הסמול התזונתי
    • תוכנית הלווי התזונתי למתאמנים
    • לווי תזונתי למנותחי קיצור קיבה
  • המלצות
  • סדנאות והרצאות בחברות
  • תקשורת
  • הסיפור שלי
  • יצירת קשר
נעמה ליאון דיאטנית קלינית
  • בית
  • תוכניות תזונה
    • מייק-אובר תזונתי לירידה במשקל
    • תוכנית הסמול התזונתי
    • תוכנית הלווי התזונתי למתאמנים
    • לווי תזונתי למנותחי קיצור קיבה
  • המלצות
  • סדנאות והרצאות בחברות
  • תקשורת
  • הסיפור שלי
  • יצירת קשר
  • בית
  • תוכניות תזונה
    • מייק-אובר תזונתי לירידה במשקל
    • תוכנית הסמול התזונתי
    • תוכנית הלווי התזונתי למתאמנים
    • לווי תזונתי למנותחי קיצור קיבה
  • המלצות
  • סדנאות והרצאות בחברות
  • תקשורת
  • הסיפור שלי
  • יצירת קשר
ראשי » Uncategorized » מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לב

מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לב

פורסם ב-ynet, לכתבה המקורית לחץ כאן

שנים רבות הורגלנו לחשוש מצריכת מלח, אבל מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שדווקא היצמדות לדיאטה דלת נתרן עלולה להגביר את הסיכון לחלות ואף להוביל לתמותה. האם הפחתה משמעותית של כמות המלח מתאימה לכולם? והאם בכלל יש יתרונות לדיאטה דלת נתרן?

הקשר בין צריכה גבוהה של נתרן ללחץ דם גבוה נחקר רבות. אמנם נמצא בעבר ש צריכה עודפת של נתרן מהווה גורם סיכון למחלת לב, שבץ, התקף לב ומחלת כליות, אולם לאחרונה נשאלת השאלה – מה ההשלכות של צריכה נמוכה של נתרן?

יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך שהיצמדות לדיאטה דלת נתרן אינה מתאימה לכלל הציבור ואף עלולה להגביר את הסיכון לתחלואה. למרות המוניטין הרע שיצאו לו, נתרן הוא מינרל הכרחי לבריאות.

כמה עובדות על נתרן

השימוש הנפוץ במילה "מלח" מתייחס לגביש בטבע המורכב משני רכיבים: נתרן וכלור. מלח הבישול מכיל 40% נתרן ו-60% כלור. נתון מפתיע נוסף: 75% מצריכת הנתרן שלנו מקורה במזונות מעובדים, ולא במלח השולחני שאנחנו מוסיפים לאוכל. כ-10% נמצאים במזון באופן טבעי, ורק 15% מהנתרן הנצרך מקורו במלח שמוסף למזון תוך כדי או לאחר הכנתו.

 

6117560099488640360no - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לב

אולי כדאי לכם לשקול להתחיל להוסיף מלח לאוכל(צילום: shutterstock)
 
 

לנתרן יש תפקידים חשובים בגוף ול ניתן לחיות בלעדיו –  הוא עוזר לשמור על מאזן נוזלים תקין, הוא הכרחי לפעילות תקינה של מערכת העצבים ולתפקוד השריר.

הכליות הן אלו שעוזרות לגוף לשמור על כמות נתרן תקינה על ידי כך שחלקו מופרש בשתן, וחלקו בזיעה. מחסור בנתרן תזונתי הוא מאוד נדיר בתנאי היום יום, אפילו במקרים של דיאטה דלת נתרן. מזונות מעובדים מכילים כמויות גבוהות של נתרן שמשמש כחומר משמר, עוזר לבניית מרקם, צבע וכמובן טעם.
 

בשנת 1904 נצפה לראשונה הקשר בין נתרן ללחץ דם גבוה, אך רק בשנת 1940 הקשר אושש במחקר שמצא קשר בין דיאטת אורז דלת נתרן להורדת לחץ דם אצל 500 נבדקים עם רמות לחץ דם מוגברות.

מאז ועד היום מחקרים רבים הראו את הקשר בין הגבלת צריכת הנתרן להורדת ערכי לחץ הדם, והיו חלק מהגורמים שהובילו בשנות ה-90 לפיתוחה של  >דיאטת DASH, שמטרתה לאזן את לחץ הדם ומכאן שמה – Dietary Approaches to Stop Hypertension.

אחד מעקרונות הדיאטה הוא הגבלת הנתרן עד 1,500 מ"ג ליום בלבד, אולם חוץ מהגבלת הנתרן יש בדיאטה עקרונות נוספים שמשפיעים על הורדת לחץ הדם: צריכה גבוהה של אשלגן, מגנזיום וסידן. דיאטת דש עשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב דל שומן.

האם צריכה מועטה של נתרן מסוכנת לבריאות?

סקירה ספרותית שפורסמה ב–Lancet ב-2016 השוותה בין מעל 133,000 אנשים מ-49 מדינות, מחצית מהם עם לחץ דם גבוה ומחצית עם לחץ דם תקין. החוקרים בדקו כיצד צריכת הנתרן משפיעה על הסיכון לחלות במחלת לב והסיכון לתמותה.

הקבוצה שצרכה מעט נתרן (פחות מ־3,000 מ"ג ביום) נמצאה כבעלת סיכון מוגבר למחלות לב ותמותה ביחס לקבוצה שצרכה הרבה נתרן (מעל ל־7,000 מ"ג ביום). הדבר היה נכון גם לאנשים בריאים וגם לאנשים עם יתר לחץ דם.

 

22 - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לב

 

הסקירה מצאה שצריכת כמות של 5,000-4,000 מ"ג ביום נתרן נמצאה מומלצת ביותר לבריאות תקינה והפחתת הסיכון לתחלואה לבבית.

מסקנת החוקרים היא שצריכה מועטה מדי מעלה את הסיכון למחלות לב לכלל האוכלוסייה.

האם כדאי לכם להגביל את צריכת המלח?

ynet manual bullet - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לבאנשים שהונחו על ידי הדיאטנית הקלינית או הרופאה שלהם לדיאטה דלת נתרן, בהחלט צריכים להקפיד על כך, אבל לכלל האוכלוסייה מומלץ בעיקר להפחית בצריכת האוכל המעובד בדיאטה (מרקים ורטבים מוכנים, קופסאות שימורים, אבקות מרק ו"ג'אנק פוד").
 
 ynet manual bullet - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לבהגבילו את כמות הפעמים שאתם אוכלים במסעדות במהלך השבוע, מכיוון שהמנות מכילות הרבה מלח, והעדיפו אוכל שמגיע בצורתו הטבעית: פירות, ירקות, קטניות (עדשים, שעועית, אפונה), דגנים מלאים (שיפון, כוסמין, שיבולת שועל) וחלבונים רזים מהחי ומהצומח.

ynet manual bullet - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לבהקפדה על דיאטה דלת מלח אינה מביאה כאמור תועלת לאוכלוסייה הבריאה. מחקרים מראים שצריכת נתרן של כ־3,000 מ"ג ליום אינה בעלת יתרון בריאותי, ונדרשת כמות של 5,000-4,000 מ"ג ביום.

ynet manual bullet - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לבלפי נתוני משרד הבריאות, צריכת הנתרן היומית הממוצעת של מבוגרים בישראל עומדת על 3,600 מ"ג ביום, ושל בני נוער על כ־4,800 מ"ג, כאשר ההמלצות הן על צריכת 3,000-2,000 מ"ג.

ynet manual bullet - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לבלפי הנתונים, רוב האוכלוסייה צורכת כמות נתרן שאינה מסכנת את הבריאות ואף מועילה. לכן, לאוכלוסייה הבריאה המקפידה באדיקות על תזונה דלת נתרן, יש בהחלט מקום לשקול הוספת מלח מלחייה למזון טבעי ולא מעובד.

שתף

  • לחיצה לשיתוף ב-X (נפתח בחלון חדש) X
  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש) פייסבוק

אהבתי

אהבתי טוען...

עוד כתבות שקוראים אהבו...

תגובות

תגובות

« פוסט קודם
פוסט הבא »
%D7%A0%D7%A2%D7%9E%D7%94 51 - מקפידים על תזונה דלת נתרן? אתם בסיכון למחלות לב

נצא לדרך?

arrow3

כל הפרטים בלחיצה

Untitled-2
ליווי אישי

נעים מאד, אני נעמה ליאון
תזונאית ודיאטנית קלינית שמתמחה בהרזיה.
אצלי תאכלו טוב ותשלבו מתוקים במידה.
מוצרי דיאט ולחם קל אינם חלק מהתפריט אלא אוכל אמיתי ומזין.
מבטיחה לכם שתהיו שבעים והכי חשוב תגיעו למשקל שתמיד חלמתם עליו.

 

הצטרפו אליי

פייסבוק

אינסטגרם

יוטיוב

מידע

קצת עלי

תוכניות

צור קשר

תוכן

עולם התזונה

מתכונים

גוף ונפש

תנאי שימוש | פרטיות | © כל הזכויות שמורות לנעמה ליאון 2018
Site by Havigolan.com
גלילה לראש העמוד
%d